Beyaz Peynir (Kars)

Peynir Türü

Salamurada Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözenekli

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarımsı beyaz

Peynirin Adı : Beyaz Peynir (Kars)
Yöresel Adı : Yağlı Peynir
Üretim Bölgesi/Şehir : KARS
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Temmuz- Ekim sonu
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, kaya tuzu

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Krom bidon, tulum, tahta kaşık, tülbent, bez torba, baskı için taş ağırlık
Peynirin Üretimi :

Sağılan süt bekletilmeden süzülür, 40 litre süte 1 tatlı kaşığı şirden kaynaklı peynir mayası ilave edilerek mayalanır. Üstü örtülü olarak 1 saat bekletilir. Oluşan pıhtı tahta kaşık yardımıyla önce 4 büyük parçaya ayrılır ve 10 dakika bekletilir. Daha sonra yine tahta kaşık yardımıyla ufak ufak parçalanır. Pıhtı tülbent beze aktarılarak peyniraltı suyu uzaklaştırılır. Eğimli bir zeminde bez torbaya elle baskı uygulanarak şıratın (peyniraltı suyu) kısmen uzaklaşması sağlanır. Daha sonra sıkıştırılan bez torba üzerine taş ağırlık konularak 3-4saat süreyle baskıya alınıp suyu uzaklaştırılır.

Baskıdan çıkarılan peynir yaklaşık 10 cm lik kalıplar şeklinde kesilir. Kaya tuzu ile tuzlanarak bidonlara alınır. 10-15 gün bu bidonlarda tuzu çekerek kendi suyunu salması beklenir. Daha sonra tercihe göre salamura olarak kendi suyunda veya bidon veya tulukta (tulum) olgunlaştırılarak tüketilebilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Salamura ile
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Tenekede salamura içerisinde
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı beyaz
Peynirin Yapısı : Gözenekli
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Yağlı, hafif gözenekli ve sarımsı beyaz renkte olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık, meze
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster