Malkara Beyaz Peyniri

Peynir Türü

Salamurada Olgunlaşan Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Beyaz (Ancak mevsimine bağlı olarak koyun sütü varsa sarımsı)

Peynirin Adı : Malkara Beyaz Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Malkara/TEKİRDAĞ
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Pastörizatör, mayalama teknesi, teneke ambalaj
Peynirin Üretimi :

Yöredeki köylerden toplanan inek sütü 65-67 °C’de 30 dakika pastörize edilir. Pastörize edilen süt kazana gönderilerek 30 dakika havalandırılır. Havalandırma sonrasında teknelere alınan süt, 1500 litreye 300-400 gram olacak şekilde şirden kökenli peynir mayası ilave edilir ve 33-35 °C’de sıcaklıkta 2-2,5 saat içinde pıhtılaşacak şekilde bekletilir. Pıhtılaşma işlemi bitiminde pıhtı kesilir. Kesilen pıhtı bezler yardımıyla iyice sıkılaştırılıp üzerlerine ağırlık konularak suyunun süzülmesi sağlanır. Baskı 2,5-3 saat boyunca devam eder. Süre bitiminde bıçak yardımıyla peynir kalıplara ayrılır. Tekne içerisinde peynir kalıpları üzerine tuz serpilir ve takiben 16 bomelik salamura eklenir. Peynirler 12 saat salamura içinde bekletilir. Süre sonunda teknelerden kalıplar halinde çıkarılan peynirler 6 bome tuzlu su ilave edilerek tenekelere aktarılır. Tenekelerde ağızları kapalı bir biçimde 4-6 C° soğuk hava deposunda 6 ay boyunca olgunlaştırılan peynirler, tüketime hazır hale gelir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz (Ancak mevsimine bağlı olarak koyun sütü varsa sarımsı)
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Sert yapıda, olgunlaşmadan kaynaklı hafif acımsı tada sahip olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık, meze
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster