İnek sütü, tuz
Yayığa alınan süt sallanarak yağın yüzeye çıkması sağlanır ve üzerine biriken yağ toplanır. Geriye kalan yağsız süt geniş bir leğende ekşimeye bırakılır (peynir mayası kullanılmaz). Ekşitme süresi mevsime göre 3-5 gün arasında değişir. Ekşiyen süt bir kazana alınır ve kısık ateşte ısıtılır. Isıtılırken de yavaş yavaş tahta bir kaşıkla karıştırılır. Bir süre sonra yüzeyde topaklanma görülür ve kazan ateşten indirilerek bir tülbentten geçirilen topakların suyu süzülmüş olur. Bez bir torbaya alınan peynir 1-2 gün taş ile baskı uygulanarak süzdürülüp dinlendirilir. Daha sonra tuzlanarak tüketime hazır hale getirilir. Gölgede Kurutulmuş Gorcolo Peyniri: Taze Gorcolo peyniri askıda tahtalar üzerine top top ufalanır. Gölge ancak sıcak havada günde 2 kez karıştırılarak iyice kuruması beklenir. Bu aşamada peynirde sarımtırak/turuncu renkten çok hafif pembeye doğru renk değişimi gözlenir. Tekrar tuzlama yapılarak top top hale getirilir ve bu şekilde tüketilir.
Külek İçi Dinlendirilmiş Gorcolo Peyniri: Taze gorcolo peyniri 2
gün suyunu saldıktan sonra boşluk kalmayacak (hava almayacak şekilde) küleklere
basılır. Bu külekler ağzı açık ve toprakla temas edecek şekilde toprak kuyulara
tersinden yerleştirilir. Böylece peynir suyunu iyice salarak kurur ve dinlenme
süresince hafif küflenme gözlenir. Yaklaşık 4 ay olgunlaştırılır.