Gorcolo Peyniri

Peynir Türü

Diğer Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Taze: Beyaz Gölgede kurutulmuş: Sarımtrak, turuncu-pembe Külek içinde: Grimsi yer yer yeşil

Peynirin Adı : Gorcolo Peyniri
Yöresel Adı : Minzi
Üretim Bölgesi/Şehir : Artvin, Şavşat, Berta Köyü
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Termizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Kendi halinde ekşitme
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Yayık, süt kazanı, külek, tahta kaşık
Peynirin Üretimi :

Yayığa alınan süt sallanarak yağın yüzeye çıkması sağlanır ve üzerine biriken yağ toplanır. Geriye kalan yağsız süt geniş bir leğende ekşimeye bırakılır (peynir mayası kullanılmaz). Ekşitme süresi mevsime göre 3-5 gün arasında değişir. Ekşiyen süt bir kazana alınır ve kısık ateşte ısıtılır. Isıtılırken de yavaş yavaş tahta bir kaşıkla karıştırılır. Bir süre sonra yüzeyde topaklanma görülür ve kazan ateşten indirilerek bir tülbentten geçirilen topakların suyu süzülmüş olur. Bez bir torbaya alınan peynir 1-2 gün taş ile baskı uygulanarak süzdürülüp dinlendirilir. Daha sonra tuzlanarak tüketime hazır hale getirilir. Gölgede Kurutulmuş Gorcolo Peyniri: Taze Gorcolo peyniri askıda tahtalar üzerine top top ufalanır. Gölge ancak sıcak havada günde 2 kez karıştırılarak iyice kuruması beklenir. Bu aşamada peynirde sarımtırak/turuncu renkten çok hafif pembeye doğru renk değişimi gözlenir. Tekrar tuzlama yapılarak top top hale getirilir ve bu şekilde tüketilir. 


Külek İçi Dinlendirilmiş Gorcolo Peyniri: Taze gorcolo peyniri 2 gün suyunu saldıktan sonra boşluk kalmayacak (hava almayacak şekilde) küleklere basılır. Bu külekler ağzı açık ve toprakla temas edecek şekilde toprak kuyulara tersinden yerleştirilir. Böylece peynir suyunu iyice salarak kurur ve dinlenme süresince hafif küflenme gözlenir. Yaklaşık 4 ay olgunlaştırılır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Kendi halinde olgunlaşmaya bırakılır ve toprak kuyularda küflendirilir.
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Külek İçi Dinlendirilmiş Gorcolo Peyniri için külek içerisinde toprak kuyularda
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Taze: Beyaz Gölgede kurutulmuş: Sarımtrak, turuncu-pembe Külek içinde: Grimsi yer yer yeşil
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Keskin, karakteristik kendine özgü bir kokuda olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Mısır ekmeği, tereyağı
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster