Ağrı Tel Peyniri

Peynir Türü

Diğer Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Lifli

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Ağrı Tel Peyniri
Yöresel Adı : Tel Teli Peynir
Üretim Bölgesi/Şehir : Tutak/AĞRI
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Haziran-Ağustos
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun ve İnek sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir mayası, organik asit
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, kepçe
Peynirin Üretimi :

Krema makinesi ile sütün yağı alınır. (Yağ alınmazsa peynirde gözenekli yapı oluşur). Kazana alınan yağsız süt ısıtılıp sağım sıcaklığına geldiğinde maya ve az miktarda ekşimiş peynir altı suyu eklenerek ateş üzerinde karıştırılarak kaynatılır. Lor gibi olmaması için peynir altı suyu fazla eklenmez. Oluşan pıhtı kendi suyunu vererek peynir altı suyu rengini alıncaya kadar karıştırılır ve 2 dakika kadar kaynatıldıktan sonra peynir suyu boşaltılır. Kalan teleme 2 dakika daha kaynatılarak leğene alındıktan sonra peynir 1-2 dakika kadar elle hamur gibi yoğrulur. Elde çevrilerek halka şeklinde esnetilerek uzatılır. Bu işleme peynirin iyice uzamasına ve tel tel oluncaya kadar devam edilir. Sertleşmeyi engellemek için çevirme esnasında peynirin altına sıcak peynir altı suyu eklenir. Son halini alan peynir leğene alınarak üzerine, 5 litre suya 0,5 kilogram tuz ilave edilerek hazırlanan, soğuk salamura eklenir. Yaklaşık 24 saatlik bekleme süresinin ardından bidonlara alınarak salamura içerisinde uzun süre (yıllarca) saklanabilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Salamura ile
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Tuzlu su içerisinde plastik bidonlarda
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Lifli
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Kadayıf benzeri kalın ipliksi yapıda olmalı, tel yapısının dağılmaması, yumuşamaması, ekşimemesi, esnek olması, renginin beyaz olması
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster