Başyayla Kuru Keşi

Peynir Türü

Diğer Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yarım Yağlı

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Beyaz, sarı, krem, kırık beyaz

Peynirin Adı : Başyayla Kuru Keşi
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Başyayla/KARAMAN
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 3 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek, keçi, koyun sütü, yoğurt mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Sütün fermentasyonu sırasında oluşan laktik asit (yoğurt kültürü)
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, karıştırmak için uzun saplı taslar, kese, taş, tülbent,
Peynirin Üretimi :

Süt pişirilip kaymağı alındıktan sonra yoğurt mayası ile mayalanır. Yoğurt oluşumunun ardından kazanda isteğe bağlı olarak tuz ilavesi yapılır ve yoğurt kaynatılır. Bu aşamada yoğurt pıhtısı (ham keş) kazanın dibine çöker. Yüzeyde kalan su uzaklaştırılır. Ham keş suyu süzülmek üzere keselere aktarılır. Bu keseler ya bir askıya asılır ya da kasalara alınır ve üzerine ağırlık konarak suyun süzülmesi hızlandırılır. 2-3 günde bir kese değiştirilir. Ham keş içindeki su tamamen uzaklaştırıldıktan sonra keselerden çıkartılır. Kalbur ve elek benzeri gereçler ile pütürlü toz haline getirilir ve bezlere serilerek güneş altında 4-5 gün kurumaya bırakılır. Oluşan Başyayla Kuru Keşi kese, kavanoz ve poşetler yardımıyla muhafaza edilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar, Yoğurttan ve çevreden gelen mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Beze serilerek güneş altında
Peynirin Yağ Sınıfı : Yarım Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz, sarı, krem, kırık beyaz
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Sarı, krem veya beyaz renkte, toz veya ufalanmış görünüşte, ekşi ve tuzlu aromaya sahip olması
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Domates, soğan, yufka ekmeği, üzüm
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster