Çökelek (Samsun)

Peynir Türü

Diğer Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yarım Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözenekli

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Çökelek (Samsun)
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Samsun, Trabzon, Rize, Artvin, Ordu, Orta Karadeniz Bölgesi
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 Ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, yoğurt, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Yoğurt
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kova, tülbent, plastik süzgeç, tahta kepçe, ağırlık (taş)
Peynirin Üretimi :

İnek sütü sağıldıktan sonra tencereye süzülür ve kaynatılır. Yaklaşık 35-45 °C’ye kadar soğuması beklenir. Yaklaşık 5 L süte maya olarak 150 ml yoğurt ilave edilerek yaklaşık 12 saat süresince tencerenin her tarafı sarılarak mayalanmaya bırakılır. Oluşan yoğurt elektrikli yayık makinasına konularak 1 saat kadar yayıklanır. Üzerine çıkan yağ kaşık ile toplanıp alınır, geriye kalan ayran bir tencereye boşaltılarak kısık ateşte kaynamaya başlarken içerisine 4 g sofra tuzu (2 çay kaşığı) ilave edilip karıştırılır. Isıtılmakta olan tencerenin üzerinde boncuk ve köpüklenmeler gözlendiği zaman kesilme başlamış demektir. Yaklaşık 30-45 dakika ısıl işlem uygulanan ayran kaynamaya başladığında kapatılır ve ılık hale gelinceye kadar 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Daha sonra 2,5 veya 5 kilogramlık bez torbalara boşaltılır. Torba süzgeç üzerine konularak torbanın üzerine 2,5 kilogramlık ağırlık (su bidonu veya taş)  konulur. Torbadaki suyun süzülmesi için 3 saat kadar beklenir ve taze olarak tüketilmeye hazır olur. Buzdolabında +4 °C’de 1 hafta muhafaza edilerek tüketilebilir.



Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : -
Peynirin Yağ Sınıfı : Yarım Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Gözenekli
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Taze süt tadı olmalı, dış ortamda çok çabuk yumuşamalı.
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster