İnek sütü, yoğurt, tuz
İnek sütü sağıldıktan sonra tencereye süzülür ve kaynatılır. Yaklaşık 35-45 °C’ye kadar soğuması beklenir. Yaklaşık 5 L süte maya olarak 150 ml yoğurt ilave edilerek yaklaşık 12 saat süresince tencerenin her tarafı sarılarak mayalanmaya bırakılır. Oluşan yoğurt elektrikli yayık makinasına konularak 1 saat kadar yayıklanır. Üzerine çıkan yağ kaşık ile toplanıp alınır, geriye kalan ayran bir tencereye boşaltılarak kısık ateşte kaynamaya başlarken içerisine 4 g sofra tuzu (2 çay kaşığı) ilave edilip karıştırılır. Isıtılmakta olan tencerenin üzerinde boncuk ve köpüklenmeler gözlendiği zaman kesilme başlamış demektir. Yaklaşık 30-45 dakika ısıl işlem uygulanan ayran kaynamaya başladığında kapatılır ve ılık hale gelinceye kadar 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Daha sonra 2,5 veya 5 kilogramlık bez torbalara boşaltılır. Torba süzgeç üzerine konularak torbanın üzerine 2,5 kilogramlık ağırlık (su bidonu veya taş) konulur. Torbadaki suyun süzülmesi için 3 saat kadar beklenir ve taze olarak tüketilmeye hazır olur. Buzdolabında +4 °C’de 1 hafta muhafaza edilerek tüketilebilir.

