Çökelek (Aydın)

Peynir Türü

Diğer Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Yumuşak

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Çökelek (Aydın)
Yöresel Adı : Kuru Çökelek, Karacaotlu Çökelek
Üretim Bölgesi/Şehir : Aydın
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, yoğurt kültürü, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Yoğurt kültürü ve ısıl işlem
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Çift cidarlı pişirme kazanı, yayık, süzme bezi, yoğurma kazanı, plastik ambalaj
Peynirin Üretimi :

Süte 90 °C’de 10 dakika süreyle ısıl işlem uygulanır ve 45 °C’ye soğutulur. Standart yoğurt kültürü ilave edildikten sonra 45 °C’de 4 saat süre ile inkübe edilerek yoğurt üretilir ve 1 gün süre ile +4 °C’de soğumaya bırakılır. Soğumuş yoğurt 1/1 oranında sulandırılıp yayıklanır. Yayıklamadan sonra elde edilen yayık ayranına %2 tuz ilave edilip 65 °C’de ısıl işlem uygulanır. Sonrasında üst ısıtıcı kapatılır ve kazanın alt ısıtıcısı ile 80-85 °C’ye kadar ısıtmaya devam edilir. Bir süre sonra kazanın karıştırıcısı kapatılır. Kapatılınca üste çıkmaya başlayan çökelek 1-2 saat sonrasında tamamen sudan ayrılmış halde üstte yer alır. Kevgir ile toplanan çökelek kasalar içerisine yerleştirilmiş süzme bezlerine konur ve soğutulur. Hamur kazanında karıştırılarak homojen yapı kazandırılır. Tuzu kontrol edilir ve gerek duyulursa %1 olacak şekilde tuz ilavesi yapılır. İsteğe bağlı olarak karacaotu eklenir veya sade olarak perakende satışa sunulur. Plastik ambalajlar içerisinde +4 °C’de depolama yapılır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yumuşak
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Beyaz renkli ve tane tane yapıda olmalı, topaklanmadan ayrılmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Zeytinyağı, domates, biber, hıyar, soğan
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster