Bolu Keşi

Peynir Türü

Diğer Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Çok Sert

Peynirin Rengi

Mat beyaz

Peynirin Adı : Bolu Keşi
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Bolu ve ilçeleri (Mengen, Gerede, Dörtdivan, Kıbrıscık, Göynük ve Mudurnu)
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mayıs - Haziran
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, yoğurt, süzme yoğurt, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Yoğurt mayası ile asitlendirme
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Baskı, bez torba, baskı taşı
Peynirin Üretimi :

İnek sütünün kaymağı alınır, sonra yoğurda mayalanır. Buna sütün uyutulması denir. Elde edilen yoğurt bez torbaya alınarak bir gece süzülür. Sonra başka bir bez içine alınır ve yaklaşık 4-5 kg süzme yoğurda 300 gram kadar tuz eklenip iyice karıştırıldıktan sonra üzerine ağırlık konur. Böylece yoğurttaki fazla su uzaklaştırılmış olur. Baskı işlemi bir gün devam eder. Sonra tekrar 200 gram tuz ile yoğrulur. Çökelek kendini toplayana kadar yoğurma işlemi sürer. Keş istenen kıvama gelince küp ya da prizma şekli verilir. Daha sonra 2-3 gün bekletilerek 10 gün süreyle açık havada, gölgede kurutma yapılır.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : -
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Mat beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Çok Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Çok sert yapıda ve ayrıca çok tuzlu olmalı.
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Yemeklerde kullanılır, rendelenip kızartılarak makarna veya erişteye sos olarak ilave edilir
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

35-40 g (1)

Kül

13-15 g (1)

Protein

30.0 - 35.0 g (1)

Yağ, toplam

6.0 - 6.5 g (1)

Tuz

10000-15000 mg (1)

  • (1) Bolu Keşi Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/7f00d3f7-e3c3-4afd-91a7-e8759432b248.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster