Gerede Keşi

Peynir Türü

Diğer Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Çok Sert

Peynirin Rengi

Sarı krem rengi

Peynirin Adı : Gerede Keşi
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Gerede, Bolu
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, yoğurt, süzme yoğurt, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Yoğurt mayasıyla asitlendirerek
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Baskı, torba, tencere
Peynirin Üretimi :

İnek sütü, 100 °C’ye kadar ısıtıldıktan sonra 40 °C’ye kadar soğutulur ve yoğurda işlenir. Oluşan yoğurt 2 gün 4 °C’de bekletilir. Yoğurt, yayık makinasında yayıklanarak yağı alınır. Geriye kalan kısım süzülür. Elde edilen süzme yoğurt bir gün bez torbalarda bekletilir. Daha sonra %10-15 oranında iri tuz ile tuzlanıp karıştırılır. Tuzlanmış süzme yoğurt istenen kıvamı alınca elle iri küp veya dikdörtgen prizma şekli verilir. Elde edilen Keşler açık havada kurumaya terkedilir. İyice kuruyunca vakum paketlenerek muhafaza edilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : -
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarı krem rengi
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Çok Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Kare veya dikdörtgen prizma şeklinde olmalı, çok sert yapıda olup rendelenebilmeli, ekşimtırak tat ve doğal yoğurt kokusuna sahip olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Doğrudan tüketilen bir ürün olmayıp yemeklerde kullanılır, bilhassa makarna üzerine sos yapılarak ilave edilir. Sert bir ürün olmasından dolayı rendelenerek kullanılmaktadır.
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

En az 35.39 g (1)

Protein

En çok 34.20 g (1)

Yağ, toplam

En çok 8.14 g (1)

  • (1) Gerede Keşi Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/96c33a41-7546-44e4-977f-8ef582d0298d.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster