Beşkuyu Yaylası Hırkıç Peyniri

Peynir Türü

Diğer Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Açık kahverengi

Peynirin Adı : Beşkuyu Yaylası Hırkıç Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Mersin Anamur Uçarı Köyü Beşkuyu Yaylası
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 6 ay
Kullanılan Hammaddeler :

Keçi sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, kese, çomça, pres mengene, saplık, keçi tulum
Peynirin Üretimi :

Keçi sütü bir tülbentten süzülerek kazana alınır. Süt 45 dakikada pıhtılaşacak şekilde peynir mayası ile mayalanır (yaklaşık 100 L süte 5 ml maya yeterlidir).  . Oluşan pıhtı kırılır, peyniraltı suyunun ayrılması için 30 dakika beklenir. Peynir altı suyu kazana boşaltıldıktan sonra odun kömürü ateşinde 6 saat kaynatılır. Oluşan lor keselenir. Bir gün sonra tekrar kazanda 12 saat kaynatılarak sarartılır. Kazan dibinde tutma oluşmaması için sürekli ağaç çomça (Kepçe) ile karıştırılır. Keselere doldurulan lor asılarak 24 saat dinlendirilir. Daha sonra 24 saat pres mengenede tutulur. Her 3 saatte bir peynir kese içinde elle parçalanır ve tekrar preslenir. Suyu tamamen uzaklaştıktan sonra tezgahta 0,5 kg civarında tuz kullanılarak iyice karıştırılır. Huni ve saplık (5 cm genişliğinde uzun sopa) kullanılarak tuluma sıkıca doldurulur. Bu şekilde 10 gün serin bir ortamda dinlendirildekten sonra soğuk hava deposunda 3-6 ay bekletilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Keçi tulumundan gelen mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Keçi tulum içerisinde
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Açık kahverengi
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Binbir çeşit çiçek, kekik, ardıç, dağ yoncası, karamık, şalba, geven, kantoran otu, altın otu, sütleğen keçinin beslendiği bitkilerden gelen tat aromaya sahip olmalı, rengi açık kahverengi olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltılık, saç böreği yapılır, künefede kullanılır, su böreği
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster