İnek sütü, peyniraltı suyu, tuz
Bayburt Lor peyniri ya diğer peynirlerin peyniraltı sularından ya da bir miktar sütle karıştırılmış peyniraltı sularından üretilir. Kazana alınan peyniraltı suyu ya da süt katılmış peyniraltı suyu pıhtı oluşuna ve pıhtılar tüm yüzeyde parça parça görülene kadar sürekli karıştırılarak kaynatılır. Yüzeyde parçalar halinde bulunan pıhtılar bir kepçe yardımıyla toplanır ve tülbent bezine alınarak süzülür. İyice süzdürüldükten sonra taze Lor elde edilmiş olur. Taze Lor tecrübeye göre belli miktarda tuz kullanılarak tuzlanır. Tuzlanan Lor toprak güvece, keçi derisine veya kavran fıçılara sıkıca basılır. Lor’un iyice kuruması için toprak veya tezek külü bir tülbente sarılır güvecin altına yerleştirilir üzerine peynir sıkıca basılır ve kap ters çevrilerek en az 3-4 ay serin bir ortamda (yayla, mağara vb.) olgunlaştırılır. Tezek külü peynirin suyunu (şırasını) çekerek ıslandıkça yenisi ile değiştirilebilir.

