Bayburt Lor Peyniri

Peynir Türü

Diğer Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Yağsız

Peynirin Yapısı

Ufalanmış

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Taze iken kremsi beyaz, olgunlaştırıldığında yeşil damarlı iplikçiklerin görüldüğü yeşilimsi bir renk

Peynirin Adı : Bayburt Lor Peyniri
Yöresel Adı : Göğermiş Lor
Üretim Bölgesi/Şehir : Bayburt
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Nisan, Mayıs, Haziran
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peyniraltı suyu, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Asitlendirme ve ısıl işlem (kaynatma)
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, keçi derisi, güveç veya kavran, tezek külü, tülbent
Peynirin Üretimi :

Bayburt Lor peyniri ya diğer peynirlerin peyniraltı sularından ya da bir miktar sütle karıştırılmış peyniraltı sularından üretilir. Kazana alınan peyniraltı suyu ya da süt katılmış peyniraltı suyu pıhtı oluşuna ve pıhtılar tüm yüzeyde parça parça görülene kadar sürekli karıştırılarak kaynatılır. Yüzeyde parçalar halinde bulunan pıhtılar bir kepçe yardımıyla toplanır ve tülbent bezine alınarak süzülür. İyice süzdürüldükten sonra taze Lor elde edilmiş olur. Taze Lor tecrübeye göre belli miktarda tuz kullanılarak tuzlanır. Tuzlanan Lor toprak güvece, keçi derisine veya kavran fıçılara sıkıca basılır. Lor’un iyice kuruması için toprak veya tezek külü bir tülbente sarılır güvecin altına yerleştirilir üzerine peynir sıkıca basılır ve kap ters çevrilerek en az 3-4 ay serin bir ortamda (yayla, mağara vb.) olgunlaştırılır. Tezek külü peynirin suyunu (şırasını) çekerek ıslandıkça yenisi ile değiştirilebilir.




Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Süt, peyniraltı suyu ve çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : toprak güveç, keçi derisi veya kavran fıçı
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Taze iken kremsi beyaz, olgunlaştırıldığında yeşil damarlı iplikçiklerin görüldüğü yeşilimsi bir renk
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Olabildiğince kuru olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster