Hakkari Otlu (Siyabo-Sirik Otlu) Peyniri

Peynir Türü

Çeşnili Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Beyaz, otlu görünüm

Peynirin Adı : Hakkari Otlu (Siyabo-Sirik Otlu) Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Hakkâri Bay köy Yaylası
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Haziran - Temmuz
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun ve keçi sütü, siyabo-sirik otu, peynir mayası, tuz, cacık (jaji)

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan (mencel ), süzgeç, torba ( tülbent ), kepçe, kevgir, bidon
Peynirin Üretimi :

Sağım sıcaklığına getirilen süt kazanlara alınıp 20 litreye 1 kapak peynir mayası eklenerek karıştırılır. Peynir pıhtılarının oluşumu için 30 dakika beklenir. Pıhtı üzerine hafif haşlandıktan sonra salamura suda bekletilen otlar (Siyabo-Sirik Otu) eklenerek kevgir yardımıyla pıhtıların parçalanması ve otların karışımı sağlanır. Bez torbalara doldurulduktan sonra 4-5 saat süzülmesi sağlanır. Süzülen peynir kesilerek tuzlandıktan sonra leğenlerde 4-5 gün beklenir. Bu süre sonunda peynir bidonlara doldurulur ve kalıpları arasındaki boşluklar cacık (jaji) adı verilen suyla doldurulur. Bidonlar toprağa ağız kısmı aşağı gelecek şekilde gömülür ve 3-4 ay sonra topraktan çıkarılıp tüketilebilir.



Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ süt, otlar, cacık (Jaji) ve çevreden gelen karışık mikroorganizmalarla
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Plastik bidonlarda toprağa gömülerek
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz, otlu görünüm
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Siyabo ve sirmo otu tadı ve kokusu ağırlıklı, küçük gözenekli veya gözeneksiz, kırıldığında camsı, düz ve parlak yapıda olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster