Gözlü Koyun Salamura Peyniri

Peynir Türü

Çeşnili Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözenekli

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Gözlü Koyun Salamura Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : Konya, Sarayönü, Gözlü Mahallesi
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Haziran
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kalaylı kazan, ince gözenekli, şile bezi, bidon, fıçı
Peynirin Üretimi :

Süt miktarının azalıp yağ oranının arttığı dönemde (haziran civarı) sağılan koyun sütü mayalama sıcaklığında peynir mayası ile fıçı içerisinde mayalanır. Oluşan pıhtı gerekli işlemlerden (kesme, süzme vd.) sonra teleme halinde bez torbalardan süzülerek kelle adı verilen peynir telemeleri (somunları) elde edilir. 8-10 Kelle oluşunca (~1 hafta içinde) doğranarak 80-90 °C’de kaynar kazana konulur ve kaynatılır. Bidonlara konan kellelerin üzerine tuzlu su dökülür ve çörek otu serpilir. Salamurada 3 ay süre ile olgunlaştırılan peynirler tüketime sunulur.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Salamurada
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Gözenekli
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği :
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Börek, çörek, kahvaltı
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster