Otlu Kelle Peyniri

Peynir Türü

Çeşnili Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Beyaz, otlu-yeşil görünüm

Peynirin Adı : Otlu Kelle Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Balıkesir/Havran/Çınarlıhanlar
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Ocak-Kasım
Kullanılan Hammaddeler :

Keçi sütü, yoğurt, peynir mayası (üretici tarafından keçi şirdeni ile evde yapılan), tuz, kekik, nane, maydanoz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tencere, kepçe, süzme bezi
Peynirin Üretimi :

 Süt, yağı alınmadan kaynatıldıktan sonra 40-45 °C’ye kadar soğutulur. Üzerine önceden evde yapılmış yoğurt ve şirden kökenli peynir mayası (keçi şirdeni, 20 kg süte 1 çay kaşığı) ilave edilir. 1 saat sonra pıhtı oluşumu gözlenir ve kırılan teleme beklemeksizin kepçe ile bezlere konulur ve sonrasında suyunun süzülmesi için uygun bir yere asılır. İçerisine bu aşamada kekik, nane ve maydanoz gibi otlar ilave edilir. Suyu ayrılan teleme bir bez içerisinde tencerede kaynamakta olan su/peynir altı suyu içerisine konularak 15-20 dakika ısıtılır. Bu işlemden sonra dışı tuzlanıp 1 gece serin bir ortamda bekletilir. Salamura işlemi sonrasında peynirler tüketilinceye kadar yine salamura içerisinde 3 ay bekletilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Üretimde kullanılan hammadde, yoğurt ve otlardan gelen mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Salamura
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz, otlu-yeşil görünüm
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Keçi sütünden gelen aroma ve kullanılan otlardan gelen rayiha olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster