Hakkâri Otlu Peyniri ( Sirik ve Kaşım Otu)

Peynir Türü

Çeşnili Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Beyaz, otlu görünüm

Peynirin Adı : Hakkâri Otlu Peyniri ( Sirik ve Kaşım Otu)
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Hakkari
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Haziran - Temmuz
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun ve keçi sütü, sirik ve kaşım otu, peynir mayası, tuz, cacık (jaji)

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan (mencel ), süzgeç, torba ( tülbent ), kepçe, kevgir, bidon
Peynirin Üretimi :

Sağım sıcaklığına getirilen süt kazanlara alınıp 20 litreye 1 kapak peynir mayası eklenerek karıştırılır. Peynir pıhtılarının oluşumu için 30 dakika beklenir. Pıhtı üzerine hafif haşlandıktan sonra salamura suda bekletilen otlar (Sirik ve Kaşım Otu) eklenerek kevgir yardımıyla pıhtıların parçalanması ve otların karışımı sağlanır. Bez torbalara doldurulduktan sonra 4-5 saat süzülmesi sağlanır. Süzülen peynir kesilerek tuzlandıktan sonra leğenlerde 4-5 gün beklenir. Bu süre sonunda peynir bidonlara doldurulur ve kalıpları arasındaki boşluklar cacık (jaji) adı verilen suyla doldurulur. Bidonlar toprağa ağız kısmı aşağı gelecek şekilde gömülür ve 3-4 ay sonra topraktan çıkarılıp tüketilebilir.



Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ süt, otlar, cacık (Jaji) ve çevreden gelen karışık mikroorganizmalarla
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Plastik bidonlarda toprağa gömülerek
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz, otlu görünüm
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Sirmo veya kaşım otu tadı ve kokusu ağırlıklı olmalı, küçük gözenekli veya gözeneksiz olmalı, kırıldığında camsı, düz ve parlak yapıda olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster