Hakkâri Otlu (Alou Otlu) Peyniri

Peynir Türü

Çeşnili Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Beyaz, otlu görünüm

Peynirin Adı : Hakkâri Otlu (Alou Otlu) Peyniri
Yöresel Adı : --
Üretim Bölgesi/Şehir : Hakkari
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Haziran - Temmuz
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun ve keçi sütü, alou otu, peynir mayası, tuz, cacık (jaji)

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan (mencel ), süzgeç, torba ( tülbent ), kepçe, kevgir, bidon
Peynirin Üretimi :

Çiğ süt sağım sıcaklığında kazanlara alınıp 20 litreye 1 kapak (yaklaşık 5 ml ) peynir mayası ile mayalanır. Pıhtı oluşumu için 30 dakika beklenir. Oluşan pıhtıların üzerine hafif haşlanan ve salamura bekletilen otlar (Alou Otu) ilave edilir. Bir kevgir yardımıyla karıştırılarak pıhtıların parçalanması ve otların karışımı sağlanır. Ot ve teleme karışım bez torbalara doldurularak 4-5 saat süzülmeye bırakılır. Süzülen peynirler torbalardan alınarak kesilir, tuzlanır leğenlerde 4-5 gün bekletilir. Bu süre sonunda peynir bidonlara doldurulur ve kalıpları arasındaki boşluklar cacık (jaji) adı verilen suyla doldurulur. Bidonlar toprağa ağız kısmı aşağı gelecek şekilde gömülür ve 3-4 ay sonra topraktan çıkarılıp tüketilebilir.

 

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ süt, otlar, cacık (Jaji) ve çevreden gelen karışık mikroorganizmalarla
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Plastik bidonlarda toprağa gömülerek
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz, otlu görünüm
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Alou otu tadı ve kokusu ağırlıklı olmalı, küçük gözenekli veya gözeneksiz olmalı, kırıldığında camsı, düz ve parlak yapıda olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster