Peynirin Adı : Otlu Çökelek
Üretim Bölgesi/Şehir : Diyadin/AĞRI
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Temmuz- Ağustos
Kullanılan Hammaddeler : Yağsız koyun sütü, Mendik otu, yoğurt, tuz
Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Yoğurt
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tandır, kazan, kepçe, bez torba, plastik bidon, örtü
Peynirin Üretimi : Çiğ süt süzülür ve krema makinesinden geçirilerek yağı alınır. Bir kepçe
yoğurt ilave edilip karıştırıldıktan sonra 1 gece üstü örtülerek mayalanır. Daha
sonra tandır üzerinde kaynatılır ve sonra süzülmesi için bez torbalara
doldurularak üzerine ağırlık konulup 1 gün bekletilip bezden çıkartılır. Mendik
otu karıştırılarak başka bir torbaya alınır. Üzerine tekrar ağırlık konularak
yaklaşık on gün bekletilir. Bez torbadan çıkarılarak plastik bidonlara basılan
peynirin üstüne bir miktar tuz eklenir ve ters çevrilerek suyun iyice
uzaklaştırılması sağlanır.
Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Bidona basma
Peynirin Yağ Sınıfı : Yağsız
Peynirin Rengi : Beyazımsı ve otlu
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Beyazımsı otlu görünüm ve tane tane yapıda olmalı, topaklanmadan ayrılmalı, çok yumuşak ve fazla otlu olmamalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -