Koyun sütü, pincar (Sirik, mendi, dağ kekiği otları), tuz
Sağım sıcaklığındaki süt kazanlara süzülür. 20 litre süte 2 orta boy kepçe ile şirden kaynaklı ev yapımı peynir mayası eklenerek pıhtı oluşumu için 2 saat beklenir. Hafif haşlandıktan sonra salamura suda bekletilen otlar pıhtıya eklenerek kevgirde karıştırılır. Karışım bez torbalara doldurulup üstüne taş ağırlık konularak 4-5 saat süzülmesi sağlanır. Torbalardan çıkarılan peynir kesilip tuzlanır ve leğenlerde 4-5 gün bekletildikten sonra bidonlara doldurulup üzerlerine salamura suyu eklenerek 3-4 ay olgunlaşmaya bırakılır.
Doğal peynir mayasının hazırlanması: Koyun kesildikten sonra şilav (şirden)
alınarak yıkanır ve tuzlanarak tuzunu vermesi beklenir ve serilerek kurutulur
(Bu işlem kışın yapılmaktadır). Peynir üretim sezonunda kurutulmuş şirden
yıkanır, s bir yemek kaşığı kaya tuzu, 4-5 adet kesme şeker, bir yemek kaşığı
buğday, 2-3 kaşık yoğurt, 7-8 adet kuru üzüm karıştırıldıktan sonra 2-3 gün
dinlendirildikten sonra kullanıma hazır hale gelir.