Ağrı Salamura Peyniri

Peynir Türü

Çeşnili Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Sert

Peynirin Rengi

Otlu ve beyaz

Peynirin Adı : Ağrı Salamura Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Diyadin/AĞRI
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mayıs-Temmuz
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü, pincar (Sirik, mendi, dağ kekiği otları), tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Ticari peynir mayası veya geleneksel olarak evde yapılan koyun şirdeni kaynaklı peynir mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Kazan, süzgeç, torba (tülbent), kepçe, kevgir
Peynirin Üretimi :

Sağım sıcaklığındaki süt kazanlara süzülür. 20 litre süte 2 orta boy kepçe ile şirden kaynaklı ev yapımı peynir mayası eklenerek pıhtı oluşumu için 2 saat beklenir. Hafif haşlandıktan sonra salamura suda bekletilen otlar pıhtıya eklenerek kevgirde karıştırılır. Karışım bez torbalara doldurulup üstüne taş ağırlık konularak 4-5 saat süzülmesi sağlanır. Torbalardan çıkarılan peynir kesilip tuzlanır ve leğenlerde 4-5 gün bekletildikten sonra bidonlara doldurulup üzerlerine salamura suyu eklenerek 3-4 ay olgunlaşmaya bırakılır.

 

Doğal peynir mayasının hazırlanması: Koyun kesildikten sonra şilav (şirden) alınarak yıkanır ve tuzlanarak tuzunu vermesi beklenir ve serilerek kurutulur (Bu işlem kışın yapılmaktadır). Peynir üretim sezonunda kurutulmuş şirden yıkanır, s bir yemek kaşığı kaya tuzu, 4-5 adet kesme şeker, bir yemek kaşığı buğday, 2-3 kaşık yoğurt, 7-8 adet kuru üzüm karıştırıldıktan sonra 2-3 gün dinlendirildikten sonra kullanıma hazır hale gelir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Sütten, çevreden ve otlardan gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Plastik bidonlarda salamura içerisinde
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Otlu ve beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Sirmo/kekik tadı ve kokusu ağırlıklı olmalı, düzgün tekstür yapısında olmalı, kırıldığında camsı, düz ve parlak yapıda olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster