Peynirin Adı : Siirt Otlu peyniri
Yöresel Adı : Otlu Peynir
Üretim Bölgesi/Şehir : Siirt, Bitlis, Van
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Mayıs-Ağustos
Kullanılan Hammaddeler : Koyun sütü, (Keçi sütü ve inek sütü de katılabilir), yöresel otlar,
şirden mayası, kaya tuzu
Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Büyük kazanlar, süzme bezi, leğenler, bidonlar, tahta sopa
Peynirin Üretimi : Koyun sütü sağım sıcaklığında1-2 saat içerisinde pıhtı oluşumunu
sağlayacak miktarda peynir mayası mayalanır. Oluşan pıhtı parçalanarak süzme
bezlerine (bez tülbent) alınır. Üstüne
ağırlık konarak süzülen pıhtılardan teleme peynir elde edilir. Teleme peynirler
Siirt şehir merkezindeki işletmelere getirilir. İşletmelerde büyük bir naylon
leğende teleme peynire tuz (yenecek miktarda) ve ot (Sirik/Sirmud, Sov vs.) ilave
edilir, karıştırılır ve iyice yoğurulur. Daha sonra peynirler 50 kilogramlık telis
torbalara yerleştirilir ve ağızları sıkıca bağlanır. Torbalara alınan peynirler
tezgahların üzerine yerleştirilir ve üzerini ağırlık konarak 1-2 gün bekletilir.
Süre sonunda peynirin fazla suları alınmış, istenilen yapıya gelmiş olması
istenir. Torbanın içindeki peynir büyük bir kapta karıştırılır ve depolanacağı
bidonlara, tahta sopalar yardımıyla hava kalmayacak şekilde sıkıca doldurulur.
Bir yıl boyunca aynı tat ve lezzette tüketilebilir.
Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten, otlardan ve çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Bidonlarda
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz ve otlu görünüm
Peynirin Yapısı : Ufalanmış
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Otlar peynir içerisinde yoğun olmamalı ve homojen dağılmalı, peynirler gözeneksiz olmalı, ağıza alındığında tereyağı tadı hissedilmeli, servis tabağında iri parçalanmış şekilde görülmeli Taze doğranmış sirik (Sir: Yabani sarımsak) otu katılmışsa peynirdeki yeşil renk daha parlak ve sarımsak kokusu daha keskin olmalıdır. Eğer otun salamurası yapılarak katılmışsa biraz daha fazla miktarda ve sarımsı renkte görülebilir.
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -