Düzce (İsli) Çerkes Sepet peyniri

Peynir Türü

Çeşnili Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Süt beyaz

Peynirin Adı : Düzce (İsli) Çerkes Sepet peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Düzce
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay boyunca
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, eski peynirden elde edilen peynir altı suyu, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Pastörizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Eski peynir altı suyundan elde edilen maya
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tencere, ocak, sepet, süzgeç, meşe odunu
Peynirin Üretimi :

Peynir mayası olarak sıcakta 1-1,5 ay bekletilen eski peynir altı suyu kullanılır. İnek sütü yağı alınmadan ısıtılır, kaynama başlayınca ocağın altı kısılır. Maya tencerenin kenarlarından yavaş yavaş dairesel olarak süte eklenir. Bu arada süt kısık ateşte ısınmaya devam eder. Pıhtı sütün üstüne, kenarlardan ortaya doğru toplanır. Pıhtı sepete süzgeç yardımıyla aktarılır, tuzlanır. Suyunun süzülmesi için 7-10 gün bekletilir. 10 kg sütten sütün yağ içeriğine göre 1,4-1,6 kg peynir elde edilir. Bu şekilde taze olarak tüketilebildiği gibi arzu edilirse isleme (tütsüleme) işlemi yapılabilir. İsleme işlemi için peynir 10-15 gün meşe odunu dumanında bir gün ters bir gün düz çevrilerek bekletilir.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Füme yapılacaksa meşe odunu dumanında
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Süt beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Peynirden süt kokusu gelmeli, ayrıca isli olanlarda meşe odunu kaynaklı füme aroması bulunmalıdır
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster