Ardahan Kaşar Peyniri

Peynir Türü

Pasta-Filata Tipi Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Sarı

Peynirin Adı : Ardahan Kaşar Peyniri
Yöresel Adı :
Üretim Bölgesi/Şehir : ARDAHAN
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Nisan, Mayıs, Haziran
Kullanılan Hammaddeler :

Koyun sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Süt kazanı, süzme bezi, taş baskı
Peynirin Üretimi :

Süt kısık ateşte hafif ısıtılır. Bir miktar şirden kaynaklı peynir mayası ilave edilir. Bir saat sonra pıhtı oluşumu gözlenir. Pıhtı kesilerek süzülmesi için bezlerin üzerine alınır. Peynirin üzeri bezle kapatılır ve taş baskı altında 3-4 saat süzdürülen peynirin suyu tamamen ayrıldıktan sonra üzerleri tekrar bezle örtülür ve fermantasyona bırakılır. Fermantasyonun bitip bitmediği bir parça peynir tadılarak (ekşimsi tat) anlaşılır. Daha sonra peynir tuzlanır. Peynir olgunlaştırılacaksa 15-20 gün boyunca tuzlamaya devam edilir. Bu süre sonunda peynirler sıcak su ile yıkanır kurutulur. Kendi halinde bırakılırsa peynir 5-6 gün içinde kurur ve istenirse bu haliyle tüketilebilir ya da serin bir yerde 3-4 ay bekletilerek daha fazla aroma ve lezzet kazanması sağlanır.



Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Çiğ sütten ve/veya çevreden gelen karışık mikroorganizmalar
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : Serin bir yerde bekletilerek
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarı
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Kars Kaşarından en önemli farkı sütün yağının alınmaması, bu nedenle de oldukça yağlı olan peynirin kesiti pürüzsüz bir görüntüde olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler :
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

41.19 g (1)

Kül

3.39 g (1)

Protein

25.04 g (1)

Yağ, toplam

29.91 g (1)

Tuz

2160 mg (1)

  • (1) Çakmakçı, S., & Tahmas Kahyaoğlu, D. (2023). “Ardahan Göbek Kaşar Peynirinin Mikrobiyolojik, Fizikokimyasal ve Duyusal Özellikleri”, Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri D
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster