İsli Çerkez Peyniri

Peynir Türü

Pasta-Filata Tipi Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Dış yüzeyi kahverengi, içi sarı

Peynirin Adı : İsli Çerkez Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Balıkesir / Manyas
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay boyunca
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, tütsü aroması, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Termizasyon
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Isıtma tankı, proses kazanı, sulu haşlama ünitesi, peynir kalıpları, plastik kalıplar
Peynirin Üretimi :

Süt yağı alınmadan 55-57 °C aralığına ısıtılır. 34-35 °C’de şirden kökenli peynir mayası ile mayalanır ve 45-75 dakika arası pıhtı kırımı gerçekleştirilir. Oluşan teleme, teleme havuzuna alınır ve uygun pH derecesine kadar beklenir (yaklaşık 45 dakika). Süre sonunda 88-90 °C arasında 5 bome tuzlu suda haşlanır. Şekil vermek için pıhtı plastik sepetlere alınır ve sepet içinde bir gün bekletilir. Sonrasında peynirler 16 bome salamuraya alınır ve 2 gün bu salamurada kalır. Salamuradan çıkarılan peynirler kuruması için 3-4 gün bekletilir. İs (tütsü) salamurasına alınan peynirler bu aşamada da 5-10 gün bekletilir. Tekrar kuruması için salamuradan çıkarılıp 5-7 gün arası bekletilir. Vakum ambalajlarda satışa sunulur. 

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : -
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Dış yüzeyi kahverengi, içi sarı
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Kahverengi tonlarda dış yüzeye, sarımtırak tonlarda iç yüzeye sahip olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : -
Besin değerleri 100 gr içindir.
Enerji

350 kcal (1)

Yağ, toplam

24.1 g (1)

  • (1) Hastaoğlu, E. Erdoğan, M. Işkın, M. (2021). Gastronomi Turizmi Kapsamında Türkiye Peynir Çeşitliliği Haritası. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25 (3), 1084-1113.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster