Malakan Peyniri

Peynir Türü

Pasta-Filata Tipi Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yumuşak

Peynirin Rengi

Sarımsı

Peynirin Adı : Malakan Peyniri
Yöresel Adı : Malakan
Üretim Bölgesi/Şehir : KARS
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : Ağustos- Şubat
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, şirden mayası, kaya tuzu

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Süt toplama güğümü, süzme temizleme kazanı, proses tankı (mayalama), teleme süzme teknesi, doğrama makinası, haşlama sepeti, haşlama kazanı, peynir kalıpları, baskı ağırlıkları
Peynirin Üretimi :

İşletmeye getirilen taze inek sütü süzülerek proses tankına alınır. 35oC’de 40 dakikada pıhtılaşacak kadar şirden kaynaklı peynir mayası ile mayalanır.,Daha sonra  pıhtı kesilerek karıştırılıp 380C’ye kadar ısıtmaya devam edilir ve 5 dakika dinlendirilip cendere bezine alınarak 2 saat süre ile baskıya alınır. Baskıdan çıkarılan peynir bıçaklı makine yardımıyla kesilerek doğranır. Yaklaşık 12-15 saat bekletilerek uygun asitliğe gelmesi beklenir ve sonra peynir 75 0C’de tahta sopa ile çok fazla karıştırılmadan, peynir sakız kıvamına gelinceye kadar haşlanır. Haşlama süresi ve sıcaklığının Kaşar peynirine göre daha fazla olması nedeniyle tuz oranı daha düşük, yağ oranı daha yüksek olmaktadır. Haşlanan peynir tahta tezgâhlara alınarak yoğrulur ve kalıplara alınır. Kısa bir süre kalıpta kalan peynir kalıbın alınmasıyla kendi halinde hafif yayılmaktadır. Tahta tezgahta yaklaşık 1 gün bekletilen peynir kuzey rüzgarı alan dinlendirme odasına alınarak 3-4 gün dinlendirilmektedir. Daha sonra vakumlanarak soğuk hava deposuna alınmakta ve tüketime hazır hale gelmektedir.



Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) :
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Sarımsı
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yumuşak
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Yumuşak, parlak sarı renkli, Kaşar gibi, pürüzsüz, yağlı ve az tuzlu olmalı
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Süzme bal
Besin değerleri 100 gr içindir.
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster