Süt, peynir mayası, tuz
Süt süzülür, yağı alınır ve soba üzerinde ısıtılmaya başlanır. 120 litre süte 8-10 litre şırat (peyniraltı suyu) eklenir. 3-4 saat yavaş yavaş ısıtılır. Yoğurt kıvamı alınca sobanın ateşi artırılır. Bir taraftan tahta kaşık ile karıştırılırken diğer taraftan da suyu yavaş yavaş alınır. Bu işlem yaklaşık 15-20 dakika sürer. Çok ısıtılırsa sertleşir ve tel tel olmaz, az ısıtılırsa çökelek gibi olur ve topaklanır. Peynir altı suyu yeşilimsi renk alınca ertesi gün için kullanılmak üzere alınır. Peynir kitlesi karıştırılmaya devam edilir ve kaşıkla çekilerek sündürülür. El ile suyu içerisinde çekme ve uç kısımlardan yoğurma işlemi yapılır. Sakız kıvamı aldığında tahta çubuklara serilerek soğutulur. Soğuyan peynir bidonlara alınarak kendi suyu içerisinde 10-15 gün bekletilir. Peynir 10-15 gün sonra taze tüketilebildiği gibi, tuluma da basılabilmektedir.