İnek sütü, peynir mayası
Geleneksel olarak
sağılıp bekletilmiş inek sütü soğuk yere konulup 20 L süte bir su bardağı olacak
şekilde su eklenir. Akşama doğru üstte biriken yağ kaşık yardımı ile alınır. Günümüzde
sütün yağı makine yardımıyla alınabilmektedir. Tencereye alınan sağım ısısındaki
20 L süte 1 çorba kaşığı şirden kökenli peynir mayası katılır. Tencerenin dış
kısmı kalın bir sofra bezi ile sarılarak yoğurt yapımında olduğu gibi 1-2 saat beklemeye
bırakılır. Mayalama sırasında kenarlarından ve üst yüzeyinden sarı su çıkması
için bir çay bardağı ılık su konularak mayalanma süreci hızlandırılır. Süt bez
torbaya aktarılır ve peyniraltı suyunun çıkabilmesi için üstüne 2-3 kg’lık
ağırlık konulur. Sabah sağılan süt akşama doğru peynir haline gelir ve baskı torbasından
çıkartılır. Peynir taze bir şekilde tüketime hazır hale gelir.