Sakarya Abhaz (Abaza) Peyniri

Peynir Türü

Olgunlaştırılmamış Peynirler

Peynirin Yağ Sınıfı

Tam Yağlı

Peynirin Yapısı

Gözeneksiz/Pürüzsüz

Sertlik Derecesi

Yarı Sert

Peynirin Rengi

Beyaz

Peynirin Adı : Sakarya Abhaz (Abaza) Peyniri
Yöresel Adı : -
Üretim Bölgesi/Şehir : Sakarya
Peynirin Üretim Mevsimi (Ay olarak) : 12 ay
Kullanılan Hammaddeler :

İnek sütü, peynir mayası, tuz

Süte Uygulanan Isıl İşlem Durumu : Çiğ
Pıhtılaştırma Yöntemi : Peynir Mayası
Üretimde Kullanılan Ekipmanlar : Tencere, tahta spatula, metal kepçe
Peynirin Üretimi :

Abaza peyniri yapımında tam yağlı süt kullanılır. Sütün sıcaklığı 35 °C’ye getirilir ve peynir mayası ile mayalanır. Süt mayalandıktan sonra pıhtı oluşumu için 1 saat kadar beklenir. Oluşan pıhtı kepçe ile kırılır. Pıhtının toplanması için 5-10 dakika beklenir ve bilahare pıhtı başka bir kaba alınarak olgunlaşması sağlanır. Soğuk mevsimlerde olgunlaşma 1 gece, sıcak mevsimlerde 5-6 saat sürer. Olgunlaşan peynir bıçakla dilimlenir, kaynar suda tahta spatula yardımıyla yoğurulur ve ardından örülerek şekil verilir. Her tarafına gelecek şekilde üzerine kuru tuz (kaya tuzu) serpilir. En az 1 gün oda sıcaklığında bekletilerek tüketime sunulur.

Peynirin Olgunlaştırma Durumu : Taze
Olgunlaştırma Şekli ve Süresi (kiler, teneke, tulum, v.b./ay olarak ) : -
Peynirin Yağ Sınıfı : Tam Yağlı
Peynirin Rengi : Beyaz
Peynirin Yapısı : Gözeneksiz/Pürüzsüz
Peynirin Sertlik Derecesi : Yarı Sert
Peynirin Ayırt Edici Özelliği : Ağza alındığında hafif bir süt tadı hissedilmeli, orta sertlikte olmalı, çiğnendiğinde diriliği hissedilmeli, el ile üzeri bastırıldığında hafif su çıkmalı.
Peynirin Yanında Tüketilen Diğer Yiyecekler : Kahvaltı, Abısta (Geleneksel Abaz Yemeği)
Besin değerleri 100 gr içindir.
Su

35-40 g (1)

Protein

23-27 g (1)

Yağ, toplam

20-25 g (1)

  • (1) Sakarya Abhaz (Abaza) Peyniri Coğrafi İşaret Sicil Belgesi (https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/f22aa625-1157-4cb6-91ff-77d4a34e5425.pdf)
Fotoğraflar proje kapsamında çekilmiştir ticari amaçla kullanılamaz.

Türkiye Geleneksel Peynir Envanteri

Türkiye’ye özgü geleneksel peynir çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tümünü Göster